Arbete uppe på moduler och andra konstruktioner har länge varit en utmaning i fråga om förankringspunkt och fallhöjdsavstånd.
Detta har inneburit att flera branschaktörer har valt att använda krankroken som fäste för säkerhetsblocket, för att säkra en förankringspunkt ovanför användaren. Man har då en styrlina i säkerhetsblocket så att man kan dra ner säkerhetsblockets karbinhake och fästa den i selens D-ring på ryggen innan man går upp. På så sätt är man säker på vägen upp, i arbetet på strukturen, och på vägen ner.
Det är viktigt att man låser kranen/bryter strömmen när kranen används som förankringspunkt. Se även texten nedan när det gäller avlastning/lossning av fordon, där somliga använder samma lösning.
Vid barackmontering, gäller samma princip som vid platta tak – efter att kranbilen har kört bort och blecken mellan barackerna ska monteras. Här placeras fästpunkterna på barackens långsida så att du kan arbeta fallhindrande.
Användning av säkerhetsblock förankrat i krankrok vid utplacering av väggelement
Användning av säkerhetsblock vid arbete på container. Observera förankringen ovanför användaren eftersom fallhöjdsavståndet är kort.
På maskiner och konstruktioner i industrilokaler, kan det vara nödvändigt att skapa förankringspunkter i taket ovanför arbetsplatsen. Det finns även flyttbara ställningar för detta. Det är kanske möjligt att använda en horisontell förankringslina. Vid klättring i konstruktionen/på maskinen bör man använda en dubbel falldämpare eller dubbla säkerhetsblock så att man alltid är säkrad när man förflyttar sig.
På transformatorer finns det ofta särskilda förankringspunkter. Det finns även stolpar som man kan montera. Detsamma gäller för containrar.
Vid underhåll av maskiner, kranar och utrustning utomhus kan det behövas dubbel falldämpare eller dubbla säkerhetsblock för klättring på maskinen/kranen. Kanske även i kombination med en stödlina. Detta gäller om mobil arbetsplattform inte kan användas.